🎄 Karácsonyi receptfüzet
Összeállítottam egy ajándék E-bookot az itt található receptekből, hogy könnyebben megtaláld később is, ha szeretnétek elkészíteni.
Nincs más dolgod, mint kérd, és már küldöm is. (27 💕 finom édesség).
Többféle finomság...

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de mi nagyon szeretünk sütögetni a Lányokkal. Ezért erre az oldalra olyan karácsonyi recepteket hoztam, melyeket jó néhányszor elkészítettünk már, és mindig sikert arattak. A receptek között vannak a szakácskönyvemből válogatott, és vannak az interneten talált, és saját ízlésvilágunkhoz igazítottak is. Próbáljátok ki bármelyiket, és ha elnyerte tetszéseteket, tegyétek el magatoknak a receptfüzetetekbe, hogy máskor is használhassátok!
Narancslekvár
Narancslekvár készítése: késő ősztől tavasz végéig aktuális, mert nyáron a narancs nem kapható. Megosztok veled egy receptet, amely viszonylag könnyen elkészíthető.
Elkészítési idő: 90 perc
A narancslekvár hozzávalói:
• 5–6 db nagy narancs (kb. 1,2 – 1,3 kg),
• 2 db közepes citrom,
• 50 dkg cukor,
• 1 csomag 2:1 befőző zselatin (enélkül a narancsot csak nagyon hosszú főzési idővel tudod besűríteni),
• 2–3 db 25o ml-es üveg (ha lesz fél üveg, semmi baj, el fog fogyni).
Megjegyzések:
Felteheted a kérdést: miért kell befőzési zselatin a narancslekvárba?
Azért, mert a narancs belében alig van pektin tartalom, így nagyon hosszú ideig kellene főzni, hogy besűrűsödjön. A héjában van, ezért, ha nagyobb mennyiségű héj kerül bele, akkor nem kell a zselatin. Ez viszont egy külön történet, mert a narancs héját meg kell szabadítani a keserű íztől és az eredményt inkább narancsdzsemnek nevezném.
A citromtól egy kissé savanykás ízű lesz a lekvár, ellensúlyozva a cukor tartalmat.
Előkészítés:
A narancsok héját el kell távolítanod. Ha van narancshéjazód, nagyon jó, ha nincs, használj egy hegyes, de nem túl éles kést. Mindkét esetben egy jó megoldás (és a szépen leszedett narancshéjat is elkészítheted – a cukrozott narancshéj igazán finom csemege):
Narancsok tisztítása:
A narancsokat és a citromokat alaposan megmosod (főként akkor ha a héjat később fel szeretnéd használni) lehéjazod, a belső fehér héjat is eltávolítod.
Kb. 1cm-es szeletekre, majd kockákra vágod. Közben a magokat kiszeded belőle. Ha szerencséd van, akkor ez kb. 1 kg lesz. Ha kicsit több, az sem nagy baj.
1 kg gyümölcshöz kimérsz 50 dkg cukrot, ha a gyümölcs súlya ettől eltérő, akkor számold hozzá a cukor mennyiségét.
Az üvegeket tisztára mosod, kicsepegteted és kiszárítod (száradni hagyod).
A narancslekvár készítése:
1. Az összedarabolt narancsot és citromot egy tiszta–lehetőleg csak befőzésre használt–lábosba teszed.
Narancs és citrom feldarabolva
2. Hozzáadod a cukrot, és egy ideig állni hagyod. Közben néhányszor átkevered. A cukor feloldódik és a narancs is kissé megpuhul.
Narancslekvár hozzávalók cukorral:
Cukor hozzákeverve
3. Hozzáadod a befőzőzselatint és forrásig melegíted. Felforralod és 10 percig főzöd.
4. Botmixerrel széttöröd. Ha dzsemet szeretnél, hagyj benne darabokat.
Pépesítés
5. Tovább főzöd addig, amíg az általad kívánt sűrűséget eléri.
Narancslekvár készítése – főzés
6. Végezd el a csepp-próbát. kevés lekvárt cseppents egy tányérra. Ha nem folyik szét, már jó, de ha sűrűbbet szeretnél, főzd tovább.
Lekvár készen:
7. Forrón a tiszta üvegekbe mered. Ha egy üveg nem telik meg, elkóstolgathatjátok. A megtöltött üvegeket légmentesen lezárod, fejre állítod, majd néhány perc után visszafordítod a talpára.
Narancslekvár készítése–üvegben:
8. 24 órára száraz dunsztba teszed. Az üvegeket jól becsomagolod újságpapírba, párnákba, plédekbe. Nekem van egy régi gyerekpólyám, én abba szoktam először csomagolni. A lényeg, hogy jó melegen maradjon legalább 24 óráig.
Megjegyzések:
Dolgozz nagyon tisztán, jól záródó fedőkkel. Ha bizonytalan vagy, akkor fejre állítás nélkül késhegynyi nátrium benzoátot tégy a lekvár tetejére, amit felhasználás előtt egy kiskanállal eltávolíthatsz. Ebben az esetben ne állítsd fejre az üvegeket.
Ha a befőzőzselatin tasakján találsz használati utasítást, jár el az ott leírtak szerint.
Elkészítési idő:
• Narancs, citrom héjának eltávolítása, feldarabolás: 15 perc.
• Cukor feloldása a gyümölcsök levében: 30 perc
• Főzés, turmixolás: 15 perc
• További főzés:
30 perc
Összesen: 90 perc
Tárolás, felhasználás
Tárolás:
Hűvös, száraz helyen. Ajándékba is adhatod.
Túrós pite Nagymamámtól:
Hozzávalók:
– 30 dkg liszt,
– 20 dkg margarin,
– 10 dkg kristálycukor,
– 1 citrom leve, és héja,
– 1 tojás,
– 1 csomag sütőpor, kevéske tejföl a gyúráshoz.
A 2 lap közé:
– 1/2 kg túró.
– ízlés szerint kristálycukor, pici tejföl.
Elkészítés:
2 lapban kell sütni.
A tésztához mindent fokozatosan egy nagyobb tálba kell tenni, robotgéppel elkeverni.
Amikor kész, a tésztát kettéválasztjuk, az egyik felét a tepsire méretezve kinyújtjuk.
Kivajazott tepsibe tesszük, majd elkészítjük a tölteléket.
A túrót, cukorral, pici tejföllel összekeverjük, majd rásimítjuk a tésztára. A második lapot is kinyújtjuk, és a tepsibe tesszük a túróra.
Villanytűzhelyben 180 fokon kb. 40 percig (amíg zsemleszínű nem lesz) megsütjük.
Jó étvágyat kívánok! Ugrai M. Csilla
Gesztenyés-őszibarackos krémkehely:
Hozzávalók:
– 2,5 dl tej,
– 2 db tojássárgája,
– 1 csomag vaníliás pudingpor,
– 5 dkg cukor,
– 3 dl főzőtejszín,
– 1 púpozott teáskanál zselatin,
– 25 dkg gesztenyemassza,
– 8 db őszibarack,
– tejszínhab,
– csokireszelék vagy dara.
Elkészítés:
A krémhez a pudingport a tojássárgájával, a cukorral és a tejjel csomómentesen összekeverjük.
Gyenge tűzön, állandóan kevergetve sűrűre főzzük.
Ha kihűlt, hozzákeverjük a felvert tejszínhabot, és a kevés vízben felolvasztott zselatint.
Kehelypoharakat hideg vízzel kiöblítünk, majd kockára vágott őszibarackot és reszelt gesztenyemasszát teszünk mindegyik pohár aljára.
(Először a barack jön, utána a gesztenye.)
Kanállal mindegyikre krémet rakunk (a poharak bő feléig), majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük őket, míg a krém megdermed.
Tálalás előtt tejszínhabbal díszítjük, és megszórjuk a maradék őszibarack darabokkal.
Extra díszítésként reszelt csokit is adhatunk ízléstől függően, de anélkül is nagyon finom.
Megjegyzés:
5 nagy pohár krémkehely ára nagyjából 1000-1500 forint.
Nagyon ízletes desszert.
Az egész család imádja,ünnepekkor nélkülözhetetlen.
Meggyes piskóta (Ahogy Anyutól tanultam):
Hozzávalók:
– 8 tojássárgája,
– 40 dkg kristálycukor,
– 8 kanál forró víz,
– 1 üveg meggybefőtt vagy szezonban 2 maroknyi magozott, felezett meggy.
Ezeket egy tálba szép, apránként összekeverjük (kivéve a meggyet).
Majd hozzáadunk:
– 25 dkg lisztet,
– 1 csomag sütőport,
– és végül 8 tojás habját, majd az egészet fakanállal óvatosan összekeverjük, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, a tészta tetejére a lecsepegtetett meggyet beledobáljuk, végül 180 fokon 50-55 percig sütjük.
Jó étvágyat kívánok!
Ugrai M. Csilla
Mákos beigli (Ahogy Anyutól tanultam):
Hozzávalók:
– 1/2 kg liszt,
– 25 dkg vaj,
– 2 egész tojás,
– 5 dkg cukor,
– 2 dkg élesztő,
– 2 dl tej, – pici só.
Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejjel, pici cukorral felfuttatjuk. Majd a lisztet, vajat, tojásokat, felfuttatott élesztőt, sót, cukrot egy tálba összedolgozzuk. 1/2 óráig kelesztjük. Ha megkelt, 4 részre osztjuk, lisztezett deszkán egyesével a tepsi méretére igazítva kinyújtjuk.
Mákos töltelék hozzávalók:
– 30 dkg darált mák.
– 20 dkg porcukor,
– 3 dl tej,
– 1 csomag vaníliás cukor, – 5 dkg liszt.
Töltelék elkészítése:
A tejet felforraljuk, és beleöntjük a liszttel összekevert mákot, végül a cukrot, majd a kinyújtott tésztába töltjük.
Végén minden egyes rudat egy felvert tojáshoz pici tejet adva, összekeverve, ecsettel megkenem, majd mehet a sütőbe 180 fokra kb. 45-50 percre.
Jó étvágyat kívánok! Ugrai M. Csilla
Madártej (Ahogy Anyutól tanultam):
Hozzávalók:
– 1 liter tej,
– 5 vagy 6 tojás,
– annyi kristálycukor amennyi a tojás,
Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk: külön a sárgája, külön a fehérje.
A fehérjéhez annyi evőkanál cukrot adunk amennyi a tojás.
A tojássárgáját kikeverjük kb. 3 evőkanál cukorral.
A tejet felforraljuk, a habot kanalanként beleforgatjuk, közben megforgatjuk, majd egy jénai tálba rakjuk.
Ha kész a hab, a tejet lehúzzuk a tűzről, majd a tojássárgáját óvatosan hozzákeverjük, végül visszatesszük a tűzre néhány percre. (Vigyázzunk, ne forraljuk!)
Ha elkészült, a habra öntjük. (Én le szoktam szűrni, hogy ne legyen csomós).
Akár hidegen, akár melegen is fogyasztható. Hidegen szerintem finomabb.
Jó étvágyat kívánok! Ugrai M. Csilla
Méteres kalács (Anyutól):
Hozzávalók:
– 5 tojás,
– 26 dkg porcukor,
– 1 dl meleg víz,
– 1 dl olaj,
– 26 dkg liszt,
– 1 csomag sütőpor,
– 2 evőkanál kakaó.
Elkészítése: 5 tojássárgája, 26 dkg porcukor, ezt jól kikeverni. 1 dl meleg víz, 1 dl olaj, lassanként hozzáadni, egyszer az egyiket, majd a másikat.
26 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, és az 5 tojás habját lassan hozzáadni.
A tésztát 2 részre osztjuk, az egyik része sárga marad, a másik felébe 2 evőkanál kakaót teszünk. Bordás tepsibe („őzgerinc forma”) kell sütni, a tepsiket előtte ki kell vajazni.
Sütés: 180 fokon, 40-45 perc.
Ha kisült a sütemény, a bordák mentén felszeletelni átlósan, majd váltakozva egy sárga, egy barna a krémmel megtöltjük, végül 1 tábla ét tortabevonóval leöntjük, hűtőben hűtjük szeletelésig. Tejszínhabban tálaljuk.
Krém: 25 dkg margarin, 15 porcukor, 4 evőkanál rum, ezeket jól összekeverjük. 1 csomag puncs vagy eper pudingot megfőzünk 2 dl tejben, és ha kihűlt, a krémhez keverjük.
Jó étvágyat kívánok! Ugrai M. Csilla
Képviselő fánk (Anyutól):
Hozzávalók:
– 10 evőkanál víz,
– 10 dkg vaj vagy 8 dkg zsír,
– 15 dkg liszt,
– 4 egész tojás.
Elkészítése/töltelék: ¾ liter tejet megfelezek, egyik felét fölrakom főni, és 4 kanál cukrot teszek bele. A másik feléből palacsintatésztát készítek 4 tojássárgájával, és mikor a tej forr, hozzákeverem, és a végén beleteszem a habot is.
A tojásfehérjéből (4 tojásfehérje) kemény habot készítek habverővel.
A tésztát a sütőpapíros tepsibe kis gombócokként adagolom, tetejüket vizes ujjakkal kicsit megformázom.
Jó étvágyat kívánok! Ugrai M. Csilla
Ilona szelet (Anyutól):
Hozzávalók:
– 30 dkg liszt,
– 6 dkg margarin,
– 10 dkg cukor,
– 1 tojássárgája,
– 1 kávéskanál szalagáré,
– 1 evőkanál kakaó.
Elkészítése:
A hozzávalókat egy tálba rakjuk, egy pici tejjel fokozatosan robotgéppel összekeverjük, majd összegyúrjuk. Két vékony lapnak kinyújtjuk.
Piskóta:
4 tojássárgája, 4 kanál cukor, összekeverjük, 4 kanál liszt, pici sütőpor, végül 4 tojás habját óvatosan, hozzákeverjük.
Töltelék:
¼ liter tejből elveszünk egy keveset, 2 csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál grízes liszttel egyben elkeverjük. A többi tejet felforraljuk (hideg tejben forralás közben pedig az előzőt belekeverjük).
¼ kg vajat, 20 dkg porcukorral habosra keverünk, majd a hideg péppel összekeverjük. ½ dl rum is kell a tésztához, amit sütés után a lapra csorgatunk kézzel.
Tetejére: Ha kész a sütemény, egy tábla ét tortabevonóval megkenjük.
Jó étvágyat kívánok! Ugrai M. Csilla
Darálós sütemény (Anyutól):
Hozzávalók:
– 4 egész tojás,
– 25 dkg cukor,
– 22 dkg margarin vagy zsír,
– 17 dkg zsír,
– ½ szalagáré.
Elkészítése: A hozzávalókat habverővel ½ óráig verni, hozzáadunk ½ csomag sütőport, 75 dkg lisztet, és lassan összedolgozzuk őket.
Összegyúrjuk, másnap daráló segítségével formáljuk, meleg sütőben 200 fokon megsütjük. (Távol rakjuk egymástól tepsiben, mert megnőnek)!
Jó étvágyat kívánok! Ugrai M. Csilla
Hólabda (Anyutól):
Hozzávalók:
– 8 tojás,
– 40 dkg cukor,
– 8 evőkanál forró víz,
– 25 dkg liszt,
– 1 csomag sütőpor,
– 2 evőkanál kakaó.
Elkészítése: A tojásokat egy tálba külön választva beleteszem, kemény habbá verem robotgép segítségével.
Másik tálba: A sárgájához adom a cukrot, forró vizet, lisztet, sütőport, és a végén a kakaót, majd jól összekeverem.
Ha kész a massza, a habot óvatosan, fakanállal hozzákeverem.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem, majd 180 fokon kb. 40-45 percig sütöm.
Ha kihűlt, kockákra vágom (lehet pohárral is kiszaggatni, akkor kerek lesz, mint a fotón), végül megtöltöm a krémmel, kókuszozom az oldalait.
(Ha nem szereted a kókuszt, használhatsz fehér csokit vagy ét tortadarát, így is finom lesz).
Krém: 3 dl tej, 3 evőkanál grízes liszt, ezt sűrűre főzzük, és kihűtjük.
15 dkg vajat, 12 kanál cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, egy kis rumaromával kikeverjük, a süti oldalára kenjük, majd kókuszreszelékbe forgatjuk.
Az elkészült finomság tetejére 1 tábla ét tortabevonóból készült masszát kenünk.
Jó étvágyat kívánok! Ugrai M. Csilla
Túrós zsömle (Ahogy én készítem):
Hozzávalók: 6 db-hoz:
– 6 zsömle (ne legyen teljesen friss, inkább egy kicsit szikkadtabb!),
– 50 dkg kristálycukor,
– ½ liter tejföl,
– nagyjából 2,5 dl tej, amibe a zsömléket forgatom meg egy kicsit.
Elkészítése: a zsömléket ketté vágom, majd egy tálba kiszedem a belsejüket.
A túrót pici tejföllel, és ízlés szerint cukorral (kb. 4-5 evőkanállal), és a kiszedett zsömlebelsőkkel áttörjük, jól összedolgozzuk.
Egy tűzálló tálat vagy lehet tepsi is kivajazunk, majd az üres zsömléket kicsit megforgatjuk a tejben, ezután töltjük meg a túrós masszával (teteje-alja is).
Végül a sütőtálba rakjuk, tetejüket jó vastagon tejföllel bekenjük, majd 180 fokon kb. fél óra alatt megsütjük.
Mi nem szeretjük benne a mazsolát, de ha te igen, akkor a túrós masszához keverd hozzá még a töltés előtt!
Jó étvágyat kívánok! Ugrai M. Csilla
Puha sajtos rúd (internet):
Hozzávalók:
– 3 dkg élesztő,
– 0,5dl tej,
– 50 dkg liszt,
– 1 mokkáskanál cukor,
– 25 dkg margarin,
– 1 db tojás,
– 1 pohár tejföl,
– só,
– 20 dkg sajt.
A tetejére:
– 1 db tojás,
– 10 dkg sajt.
Elkészítése: A puha sajtos rúd tésztájához az élesztőt felfuttatjuk a meglangyosított tejjel, 2 evőkanál liszttel és a cukorral. A maradék lisztet a margarinnal egy tálban elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojást, a tejfölt, a sót, végül a lereszelt sajtot, és tésztát gyúrunk belőle. Ha összeállt úgy, hogy elválik az edény faláról, hűtőbe tesszük, és kb. 40 percig pihentetjük.
A tésztát lisztezett deszkára tesszük, és vékonyra nyújtjuk. A tetejét tojással megkenjük, és derelyevágóval vékony csíkokat vágunk belőle. 10 percig pihentetjük.
A maradék sajtot lereszeljük, ezzel megszórjuk, és 180 fokon kb. 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük. Recept forrása
Jó étvágyat kívánok! Ugrai M. Csilla
Kókuszgolyó (Ahogy a fiam készítette):
Hozzávalók:
– 1 csomag kókuszreszelék,
– 50 dkg háztartási keksz,
– 20 dkg porcukor,
– 10 dkg vaj,
– 2 evőkanál kakaó,
– 1 mokkáskanál rumaroma.
Elkészítése: összedolgozom a darált kekszet, langyos vajat, cukrot, kakaót, rumot. Nedves kézzel golyókat formázok a masszából, és mindegyiket kókuszreszelékbe hempergetem. Fóliával letakarva hűtőben hagyom dermedni.
Jó étvágyat kívánok! Ugrai M. Csilla
Hagyományos zserbó (internet):
Hozzávalók: A tésztához:
– 50 dkg liszt,
– 25 dkg vaj,
– 2 dl tej,
– 1 teáskanál cukor,
– 2 dkg élesztő,
– 2 db tojássárga.
A töltelékhez:
– 8 dl sárgabaracklekvár,
– 30 dkg dió,
– 30 dkg cukor.
A tetejére:
– 8 dkg porcukor,
– 5 dkg vaj,
– 5 dkg kakaópor,
– 2 evőkanál tej.
Előkészítési idő: 35 perc Elkészítési idő: 35 perc
Elkészítése: A tésztához a tejet langyosítsd meg, rakd hozzá a cukrot, és morzsold hozzá az élesztőt. Hagyd felfutni, tehát várj körülbelül 10 percig, amíg jól megemelkedik, és a teteje habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, rakd hozzá a tojássárgáját, a vajat és a megkelt élesztőt. Jól gyúrd össze, majd hideg helyen pihentesd egy órát.
A töltelékhez a diót darált le, és keverd össze a cukorral. Pihentetés után a tésztát oszd három részre, és lisztezett felületen mindegyiket nyújtsd ki. Az egyik nyers lapot igazgasd magas szélű tepsibe, kend meg lekvárral, és szórd meg a cukrozott dióval. Helyezd rá a következő lapot, és azzal is hasonlóan járj el, mint az elsővel. A tetejére igazítsd az utolsó lapot, és villával szurkáld meg több helyen. Told forró sütőbe, és 170 fokon süsd meg körülbelül 35 perc alatt aranybarnára.
A mázhoz öntsd egy tűzálló edénybe a tejet, add hozzá a cukrot és a kakaót, majd folyamatosan kevergetve forrald fel. Amikor szép fényes, húzd le a tűzről, és keverd hozzá a vajat. Széles késsel gyorsan kend a tészta tetejére. Hagyd kihűlni, majd tálalás előtt szeleteld fel. Recept forrása
Jó étvágyat kívánok! Ugrai M. Csilla
Skót krémes (Anyutól):
Hozzávalók:
– 30 dkg liszt,
– 1 dkg szalagáré,
– 5 dkg cukor,
– 6 dkg vaj vagy zsír,
– 1 egész tojás,
– és annyi tej, hogy a tészta nyújtható legyen.
Elkészítése: A tésztához a hozzávalókat összekeverem, két részre osztom, majd 2 lapot nyújtok a süteményhez. A kihűlt tésztát nedves konyharuhával letakarom egy kicsit, hogy ne törjön. Ha kész, a két lap közé betöltöm a krémet, végül a tetejére egy tábla étcsokit olvasztok, és leöntöm vele.
Töltelék: 3/4 liter megfelezek, egyik felét fölrakom főni, amibe 4 evőkanál cukrot teszek, a másik feléből palacsintatésztát készítek 4 tojás sárgájával, és mikor a tej forr, összekeverem. Beleteszem a habot.
Jó étvágyat kívánok! Ugrai M. Csilla
Fanta szelet (Ahogy én készítem):
Hozzávalók: 4 tojásos piskóta: (ahogy Anyutól tanultam):
– 4 tojássárgája,
– 20 dkg kristálycukor,
– 4 kanál forró víz.
Ezeket egy tálba szép, apránként összekeverjük.
Majd hozzáadunk:
– 12,5 dkg lisztet,
– 1 csomag sütőport,
– és végül 4 tojás habját, majd az egészet fakanállal óvatosan összekeverjük, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, végül 180 fokon 50-55 percig sütjük.
Először a piskótát készítem el, utána a többit, a receptet követve.
Hozzávalók továbbá:
– 25 dkg túró,
– 20 dkg vaj,
– 20 dkg porcukor,
– 3 dl Fanta lé,
– 1 zacskó vaníliás pudingpor,
– ízlés szerint cukor (3-4 evőkanál).
Elkészítése: a túrót áttörjük, a cukorral, vajjal, összekeverjük, a Fantát a pudingporral, és cukorral összefőzzük, végül a piskótára kenjük.
Jó étvágyat kívánok! Ugrai M. Csilla
Narancsos karácsonyi fatörzs süti (internet):
Hozzávalók: A piskótához:
– 5 tojás,
– 3 evőkanál liszt,
– 2 evőkanál mandulaliszt (vagy 1,5 evőkanál liszt),
– 4 evőkanál cukor.
A krémhez:
– 20 dkg étcsokoládé,
– 25 dkg mascarpone,
– 4 tojássárgája,
– 1 evőkanál keményítő,
– 10 dkg porcukor,
– 1 csomag vaníliás cukor,
– 2 evőkanál narancslikőr,
– 1 narancs héja,
– 2 evőkanál narancslé,
– 1,5 dl tejszín,
– 15 g instant zselatin,
– színes marcipán és szórócukor a díszítéshez.
Elkészítése: A piskótához habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral. Habbá verjük a fehérjéket, majd a lisztekkel váltakozva hozzáforgatjuk a cukros tojáshoz. Egy nagy, papírral bélelt gáztepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Nedves konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, és még forrón többször feltekerjük, majd összecsavarva hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tojások sárgáját összekeverjük a keményítővel és a porcukorral. Gőz felett kevergetve sűrűre főzzük, majd kihűtjük. Szintén gőz felett felolvasztjuk a feldarabolt csokit. Összedolgozzuk a tojáskrémmel, ízesítjük a narancslikőrrel, a vaníliás cukorral, a narancshéjjal, valamint a frissen facsart lével. Habbá verjük a tejszínt az instant zselatinnal, utána óvatosan, több részletben összedolgozzuk a mascarponéval, végül beleforgatjuk a csokis krémet is. A kétharmadával megkenjük a kicsavart piskótát, a maradékkal pedig kívülről bevonjuk. Marcipáncsillagokkal, színes cukorral díszítjük. Recept forrása
Jó étvágyat kívánok! Ugrai M. Csilla
Puha mézes:
Hozzávalók:
– 25 dkg méz,
– 25 dkg vaj,
– 6 tojás,
– 40 dkg porcukor,
– 2 teáskanál szódabikarbóna,
– 1 zacskó Kotányi mézes fűszerkeverék,
– reszelt citrom és narancshéj ízlés szerint,
– 4 evőkanál citromlé,
– 1 kg liszt (lehet belőle valamennyi teljes kiőrlésű),
Íróka:
– 1 tojásfehérje,
– kb. 20-25 dkg porcukor,
– 1 teáskanál ecet vagy citromlé.
Elkészítés:
A mézet a vajjal kis lángon felmelegítem, hűlni hagyom. A tojásokat a cukorral, szódabikarbónával, fűszerekkel, reszelt héjakkal és a citromlével összekeverem a robotgéppel.
Felváltva adom hozzá a mézes vajat és a lisztet. A tészta szinte kenődik, de így jó!
A tálat lefedem és egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap kiszakítok belőle egy kisebb adagot és lisztezett deszkán átgyúrom. Ezután 3 mm vékonyra nyújtom, kiszúrom a formákkal és sütőpapíros tepsire teszem nem túl közel egymáshoz.
Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 10 percig sül. Ha a teteje tapintásra már nem horpad be, és szép halvány mézszínűek, akkor jó.
Ha kihűltek, lehet írókázni őket. Ehhez a fehérjét elkezdem habbá verni és lassan adagolom hozzá a kétszer átszitált porcukrot és az ecetet. Akkor jó, ha egy fogpiszkálóval csíkot húzok a kézfejemre és az nem folyik szét.
Valószínű, hogy nem kell az összes cukor, ez a tojás nagyságától függ, lényeg, hogy ne legyen túl sűrű sem.
Egy zacskóba kanalazom, a tetejét összecsavarom és az egyik sarkára nagyon pici lyukat vágok, így szép vékonyan lehet vele írni.
Linzer:
A linzer klasszikus süti, ami az ünnepeken is fontos szerepet kap. Ha figyelsz néhány apróságra, biztosan tökéletes lesz. A lényeg, hogy a liszt, a vaj és a cukor 3:2:1 arányban kerüljön a tésztába. Fontos továbbá, hogy hideg hozzávalókkal dolgozz, és gyúrás közben a vaj ne olvadjon meg a kezed melegétől. Figyelj arra is, hogy ne süsd túl magas hőfokon, és túl sokáig. Összeragaszthatod a sütiket lekvárral, csokival, mogyorókrémmel, de önmagában, kiszúrva is díszítheted vagy megszórhatod dióval. Nem kell vele sokáig várni, nagyon hamar omlós lesz.
Hozzávalók:
– 30 dkg liszt,
– 20 dkg vaj,
– 10 dkg cukor,
– 1 csomag vaníliás cukor,
– 1 db tojássárgája,
– 0.5 db citrom,
– só.
Elkészítése:
A lisztet szitáld egy tálba, dobd hozzá a sót, majd morzsold össze jól a kis darabokra vágott hideg vajjal. Amikor elég morzsalékos, tedd hozzá a kétféle cukrot, a tojássárgát, a citrom reszelt héját. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze, de ezt a műveletet a robotgépre is bízhatod. Formázz belőle gombócot, és fóliába csomagolva tedd a hűtőbe legalább egy órára.
Pihentetést követően nyújtsd ki három-négy milliméter vastagra, majd tetszés szerinti szaggatóval szúrd ki a kívánt formára. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg 10 perc alatt.
Repedt csokis:
(Elkészítési idő: 40 perc, 4 fő részére).
Hozzávalók:
– 17 dkg csokoládé,
– 10 dkg vaj,
– ½ csésze cukor (csésze= 3dl),
– 2 tojás,
– 1 teáskanál vaníliás cukor,
– 1,5 csésze liszt,
– 2 evőkanál kakaópor,
– 3/4 teáskanál sütőpor,
– 1/4 teáskanál só,
– porcukor a hempergetéshez.
Elkészítése:
A csokoládét a vajjal egy edényben összeolvasztjuk, majd félretesszük kicsit hűlni. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, belerakjuk a vaníliás cukrot és a langyosra hűlt csokoládékrémet, simára dolgozzuk.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a kakaóval és a sóval, majd a csokis krémhez adjuk. Alaposan összekeverjük. A masszát másfél órára a hűtőbe rakjuk dermedni.
A sütőt 185 °C-ra előmelegítjük, két tepsire sütőpapírt teszünk.
A tésztából kis golyókat formálunk, meghempergetjük a porcukorban és tepsire rakjuk őket nem túl közel egymáshoz. 12 perc alatt készre sütjük.
Amikor letelik a 12 perc, még nagyon puhácskák az igen látványos kekszek, de ahogy hűlnek, a szélük megszilárdul, és lehet tálra rakosgatni őket.
Kossuth kifli (Ahogy anyósom készítette):
Hozzávalók:
– 8 tojás,
– 1 RAMA margarin,
– 20 dkg liszt,
– 1 csomag sütőpor,
– 37 dkg cukor,
– 10 dkg dióbél (lehet több is, hosszában vagy kisebb darabokra elvágni).
Elkészítése:
Diót feldaraboljuk, félretesszük.
Cukor, Rama, tojássárgája egy tálban összekeverjük.
Tojásfehérjéből a habot addig verjük, míg kemény nem lesz.
Lisztet, sütőport a masszához keverjük, végül sütőpapírral bélelt tepsibe beleöntjük, tetejére a diót rászórjuk.
180 fokon kb. 40-45 percig sütjük.
Jó étvágyat kívánok! Ugrai M. Csilla
Muffin (Ahogy mi készítjük a Lányokkal):
Hozzávalók:
– 15 dkg vaj,
– 15 dkg cukor,
– 1 csg. vaniliás cukor vagy 1 teáskanál vanília aroma,
– 2 tojás,
– 15 dkg liszt,
– 1 csg. sütőpor,
– 1 reszelt citrom héja,
– 4 evőkanál tej.
(Ezeket a hozzávalókat duplázni szoktam, mert akkor szép nagyok lesznek az elkészült sütemények).
Ezt az alaptésztát variálhatjuk igen változatosan: a tésztához keverhetünk csokoládét, tehetünk hozzá gyümölcsöt, mazsolát, kókuszt, ahogy szeretnénk.
Elkészítése:
2 nagyobb tálba dolgozunk: külön szedjük a száraz hozzávalókat: liszt, cukor, sütőpor, vaníliás cukor, ezeket összekeverjük robotgéppel,
és külön a folyékony hozzávalókat: tojás, vaj, tej, ezeket is összekeverjük.
Végül a lisztes keverékhez öntjük fokozatosan a folyékony hozzávalókat.
Muffin sütőtepsibe, muffin papírt rakunk, ebbe adagoljuk a tésztát, majd 40-45 percig 180 fokon megsütjük.
Mikor kihűlt, egy tábla olvasztott csokival leöntjük, végül apró dekorcukorral megszórjuk.
Jó étvágyat kívánok! Ugrai M. Csilla
Csokoládés s’mores sütés nélkül:
Hozzávalók:
– 20 dkg mályvacukor (saját készítésű, recept itt),
– 10 dkg vaj,
– 1 evőkanál víz,
– 20 dkg étcsokoládé,
– 10 dkg háztartási keksz,
– 5 dkg amerikai mogyoró (nálam most dió ment helyette),
– 5 dkg dió,
a tetejére:
20 dkg étcsokoládé (nálam csak 15 dkg, de elég volt).
Elkészítése:
A vajat a vízzel és a csokoládéval gőz fölött összeolvasztom. Elkészítem a pillecukrot, természetesen ízesítés és színezés nélkül. Amikor felhabosodott és készen van, belekeverem az olvasztott vajas csokoládét is.
Ezután fakanálra váltok és hozzákeverem a nagyobb darabokra tördelt kekszet, a mazsolát és a diót.
15 x 25 cm-es üvegedénybe simítom a masszát, és beteszem a hűtőbe 1 órára.
Gőz fölött megolvasztom a tetejére szánt csokoládét, és a megszilárdult massza tetejére kenem. Visszateszem újabb 1 órára a hűtőbe, majd ezután kisebb kockákra vágom.
Ha bolti mályvacukorból készül, akkor először azt keverjük a vízzel együtt felolvasztott vajhoz, amíg teljesen folyóssá nem válik. Ezután adjuk hozzá a csokoládét, és felolvasztjuk azt is.
Jó étvágyat kívánok!
Kekszes-almás sütés nélkül (Gyöngyi kolléganőmtől):
Hozzávalók:
– 1 kg alma (kb. 5 db),
– 20 dkg kristálycukor,
– 3 csomag (12 dkg) főzni való vanília vaníliás pudingpor,
– 50 dkg szögletes formájú háztartási keksz,
– 1 tábla ét tortabevonó.
Elkészítése: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd egy tálba nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
Lábasba töltünk 5 dl vizet, az almákat, a cukorral ízesítjük. Kb. 10 perc alatt puhára főzzük.
Közben a pudingport 3 dl vízzel simára keverjük, majd az almákra öntjük.
(Ez alatt az idő alatt jól besűrűsödik).
Egy kb. 28×23 cm-es tepsi alját keksszel kirakjuk sorban, végül a meleg krémet egyenletesen ráöntjük, a tetejére újabb kekszsort teszünk.
Egy tábla felolvasztott étcsokit kenünk a tetejére, és hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten, majd betesszük a hűtőbe.
Tálaláskor tejszínhabot is tehetünk rá, mert úgy még finomabb.
Ha cakkos szélű kerek kerámiatálba teszed, akkor kerek kekszet válassz (nekem elég volt egy kis csomaggal), és 3 db almát, 1 csomag vaníliás pudingport, cukrot ízlésed szerint, 1 tábla étcsokit, használj a recepthez!
Jó étvágyat kívánok! Ugrai M. Csilla
Kuglóf (internetes recept):
Hozzávalók:
– 25 dkg liszt,
– 1 csomag sütőpor,
– 25dkg porcukor,
– 1 csipet só,
– 4 db tojás,
– 1 dl tej,
– 1 dl étolaj,
– 1,5 evőkanál kakaópor.
Elkészítése: A kuglófhoz a lisztet összekeverjük a sütőporral, a porcukorral és a sóval. Hozzáadjuk a tojást, majd a tejet és az olajat, és alaposan összekeverjük. A tészta 1/3-át átöntjük egy másik tálba, és belekeverjük a kakaóport.
A fehér tésztát a kuglófformába töltjük, majd belecsorgatjuk a kakaósat is.
150 fokra előmelegített sütőben 50-60 perc alatt készre sütjük, majd a formában hagyjuk kihűlni. Recept innen
Jó étvágyat kívánok! Ugrai M. Csilla
Lekváros bukta (Ahogy én készítem):
Hozzávalók: A tésztához:
– 2,5 dl tej,
– 2,5 dkg élesztő,
– 50 dkg liszt,
– 5 dkg porcukor,
– 2 db tojássárgája,
– 7,5 dkg margarin,
– 1 kevés só.
A bukták lekenéséhez:
– 7,5 dkg olvasztott margarin.
A töltelékhez:
– 20 dkg barackíz.
ELKÉSZÍTÉS:
Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos tejben pici cukorral. A liszthez hozzáadjuk az élesztős keveréket, tojássárgákat, porcukrot, olvasztott margarint, sót. Tésztát gyúrunk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. (Én kelesztőtálba teszem, és 1 órát kelesztem).
Ha kész, lisztezett deszkán egyenlő darabokra vágjuk, és kisujjnyi vastagra nyújtjuk. Közepébe lekvárt teszünk. Feltekerjük, a két végét benyomkodjuk.
A buktákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, majd mindegyiket lekenjük olvasztott margarinnal. Még fél órát kelesztjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok! Ugrai M. Csilla
Összeállítottam egy ajándék E-bookot az itt található receptekből, hogy könnyebben megtaláld később is, ha szeretnétek elkészíteni.
Te hogyan várod a karácsonyt? Jöhetnek fotók is a Facebook oldalra, kommentbe ezzel inspirálva másokat. További szép napot, jó készülődést kívánok! Üdvözlettel:
A weboldal cookie-kat használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Elfogadom
A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezettek a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal elfogadod a sütik használatát.